Gå direkt till innehåll
Programledare Daniel Friberg (t.v.) och ambulanssjuksköterskan Henrik Smeid (t.h.) under inspelningen av Riskpodden.
Programledare Daniel Friberg (t.v.) och ambulanssjuksköterskan Henrik Smeid (t.h.) under inspelningen av Riskpodden.

Nyhet -

Stenkastning, blodsmittor, mobiltelefoner och annan riskhantering för ambulanspersonal

Specialistsjuksköterskan Henrik Smeid har arbetat inom ambulanssjukvården de senaste 12 åren. I det senaste avsnittet av podcasten ’Riskpodden’ pratar Henrik om vardagen för ambulanspersonal utifrån ämnet riskhantering, situationer som uppstår och hur de hanteras. Situationer som avhandlas; stenkastning, hot, mobiltelefoner och filmning på olycksplatser, tips och förhållningssätt vid tillbud samt en målande verklighetsskildring av en ny vardag för ambulanspersonalen.

- Det finns en bild i massmedia som till viss del är korrekt, men till stor del också är felaktig. Man målar ut bilden av att ambulanspersonal var och varannan dag utsätts för stenkastning och attacker, säger Henrik i podcasten.

Henrik tycker inte att den här bilden stämmer överens med verkligheten, åtminstone inte i hans vardag, men berättar också att det skett en förändring och att riskerna är större nu än för några år sedan. Enligt Henrik var det då otänkbart att allmänheten skulle rikta attacker mot annan blåljuspersonal än polisen.

Henrik tar även upp problematik i samband med skjutningarna i Stockholm den senaste tiden:

- I några fall har personer tidigare förhindrat ambulansen från att komma fram till akutmottagningen. Nu är polisen dock väl medveten om den här situationen och prioriterar därför sina resurser till just akutmottagningarna direkt efter händelsen, berättar han.

Ett annat högaktuellt ämne är utomstående personer som filmar och fotograferar på olycksplatser och hur detta påverkar de inblandade, hur det hanteras på plats samt de rättsliga aspekterna kring detta.

I avsnittet förklarar Henrik även rutiner och riskhantering för exempelvis blodsmittor och hur dessa risker påverkar hans arbete. 

Avsnittet finns tillgängligt på exempelvis iTunes, Acast och riskpodden.se.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Filip Bjurström

Filip Bjurström

Presskontakt VD & Koncernchef 070-202 22 20

Relaterat innehåll

Första avsnittet av Riskpodden

Första avsnittet av Riskpodden

Nu finns det allra första avsnittet av Riskpodden tillgängligt! Riskpodden träffar Emilia Norin som är brandingenjör på Briab med inriktning på utrymning och normalflöden.

Programledaren Daniel Friberg (närmast i bild) och gästen Johan Berg under inspelningen av Riskpodden.

Nytt avsnitt av Riskpodden: Försäkringar, riskhantering mot brand och ansvar

Hur kan rätt företagsförsäkring vara till hjälp för att förebygga risker? Vad händer om man som företagare inte lever upp till sin del av villkoren i försäkringsbrevet? Vad händer egentligen om ett företags hela lager brinner ner? I senaste avsnittet av Riskpodden ges svaren!

Är batterierna i elbilar en brandrisk?

Är batterierna i elbilar en brandrisk?

Användandet av litiumbatterier ökar kraftigt, inte minst i takt med att elbilar blir allt vanligare. Vad finns det för risker med elbilar och dess batterierna? Vad händer vid en olycka eller batteribrand? I senaste avsnittet av Riskpodden tas ämnet upp. Ett högaktuellt ämne och spännande avsnitt där vi törs lova att de flesta lär sig något nytt.

Programledaren Daniel Friberg (vänster) och gästen Christer Stenberg under inspelningen av Riskpodden.

Vad ska jag göra om det börjar brinna hos grannen?

Hur skiljer sig bostadsbränder åt mellan lägenheter, radhus och villor? Hur ska jag agera om det börjar brinna hos grannen? Vad är det egentligen som gäller om det är rök i trapphuset? Och hur snabbt förvandlas ett rum till en livsfara om ett värmeljus välter?

Nytt avsnitt av Riskpodden med ämnet skogsbränder

Nytt avsnitt av Riskpodden med ämnet skogsbränder

Som de flesta kanske minns härjade omfattande skogsbränder i Sverige denna sommar. Hur ser Räddningstjänstens arbete ut vid den här typen av bränder? Vilka är de största riskerna? Lyssna på senaste avsnittet av Riskpodden!

Tillsammans räddar vi liv.

Presto är Europas ledande aktör med ett heltäckande erbjudande inom brandskydd, första hjälpen och säkerhetsutbildning. Presto grundades 1959 i Katrineholm, och har sedan dess vuxit till en koncern som omsätter cirka 2,7 miljarder kronor och har 1 500 anställda på 90 orter. Företaget har cirka 80 000 kunder, som erbjuds en helhetslösning inom aktiv säkerhet som syftar till att skapa trygghet och rädda liv. Huvudkontoret ligger i Stockholm, Sverige. Mer information: www.presto.se.

Presto

Gävlegatan 22
113 30 Stockholm
Sverige