Nyhet -
Är batterierna i elbilar en brandrisk?
Användandet av moderna och kraftfulla litiumbatterier ökar kraftigt, inte minst i takt med att elbilar blir allt vanligare. Det talas en del om riskerna och många är oroliga över vad som faktiskt händer vi en olycka eller om ett batteri börjar brinna av andra anledningar.
I senaste avsnittet av podcasten Riskpodden tas ämnet upp tillsammans med Lars Östrand som arbetar med forskning och utveckling på Presto. Lars har bland annat deltagit i projektet Räddningskedjan tillsammans med Volvo, SP, MSB, Autoliv och Umeå universitet där man forskat om just ämnet batteribränder i elbilar.
Som med många saker och företeelser som är nya finns en viss skepsis och tendens till mytbildning - så även i fallet elbilar. Ganska snart slår Lars exempelvis hål på myten att Räddningstjänst riskerar att få elstötar vid släckningsarbetet:
- Det finns en myt om att man skulle få en stöt om man börjar släcka en elbil med vatten. Så är det absolut inte, berättar Lars Östrand.
Fler myter, sanningar och några av de andra frågor (och svar) som tas upp i avsnittet är:
-
Varför börjar batterier brinna i elbilar?
Riskfaktorer kring laddning, kortslutning och mekanisk åverkan. -
Vad händer när ett litiumbatteri börjar brinna?
Händelseförlopp, termisk rusning, gaser, värmeutveckling m.m. -
Vad gör tillverkarna?
Förebyggande av bränder i batterier genom säkerhetsanordningar, konstruktionsteknisk utveckling men även rent kemiskt. -
Hur släcker man en brand i batterier?
Släckning av batterier i allmänhet och elbilar i synnerhet. -
Vilka olika typer av batterier används?
Vad skiljer olika batterityper åt och hur används de i exempelvis datorer och bilar. - Och så klart; är elbilar säkra eller innebär de en risk?
Ett högaktuellt och mycket spännande ämne i ett avsnitt där vi törs lova att de flesta lär sig något nytt under de 22 minuterna. Besök riskpodden.se eller lyssna i iTunes, Acast eller på andra ställen där podcasts finns.